Over Hattemshof

Aan de rand van het Hanzestadje Hattem en dichtbij Zwolle vindt u onze hoogstamboomgaard met fruitrassen en notenbomen. Deze boomgaard leent zich bij uitstek voor uw bruiloft, zakelijke bijeenkomsten, feesten en gelegenheden!

Omgeven door bomen waant u zich in een parkachtige omgeving die wij beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld uw bruiloft, tuinfeest, vergadering, wijnproeverij of elke andere gelegenheid of evenement tot maximaal 200 personen. Om deze sfeer omgeven door groen volledig te ervaren in ieder seizoen, kunt u gebruik maken van transparante tenten die zowel zomers als ’s winters te gebruiken zijn. De gesloten tenten zijn geschikt voor maximaal 50 personen. De open tenten voor maximaal 200 personen.

Hoogstamboomgaarden zijn al bekend uit de middeleeuwen bij kloosters en kastelen, zowel voor eigen gebruik als handel. Naast de functie voor fruitproductie hebben hoogstamboomgaarden ook een belangrijke landschappelijke betekenis en vormen ze het leefgebied voor diverse diersoorten zoals bijvoorbeeld de steenuil. In onze oude boomgaard groeien bijzondere zeldzame fruitrassen. Naast de boomgaard vindt u een poel met verschillende soorten amfibieën (kikkers, padden en salamanders) die zich  tegoed doen aan watervlooien en andere waterdiertjes.

Op de vruchtbare kleigronden langs de IJssel vindt met aan het begin van de vorige eeuw bij bijna iedere boerderij hoogstam fruitbomen.  Door de toenemende vraag naar fruit floreert in Nederland de fruitteelt. In de jaren 1970-1980 werden rooipremie’s gegeven omdat hoogstamfruit te arbeidsintensief was. Nu staat hoogstamfruit weer volop in de belangstelling. Hoogstamboomgaarden zijn belangrijke en herkenbare landschapselementen en verwijzen naar de cultuurhistorie van de IJsselstreek.

Een biologische fruittuin met paddenpoel vindt u aan de Geldersedijk 37 in Hattem. De totale perceeloppervlakte is 10.250 m2 waarvan 3000 m2 paddenpoel en 5000 m2 boomgaard. De tuin is eigendom van Roeland Lensink en Aukje Broersma en behoort tot het cultureel erfgoed van de Provincie Gelderland. 

De boomgaard bestaat uit ongeveer 90 fruitbomen bestaande uit appel, peer, pruim, kers- en walnoot-bomen. Jonge bomen maar ook oude perenbomen van 80 jaar. Een mix van bloei, groei en afstervende bomen. 

De volgende rassen zijn aanwezig:

  • Appel:  Winter Striepeling, Benoni  (1830), Bellefleur, Sterappel (<1830),  Jasappel, Schone van Boskoop (1853), Gravesteiner (1700), Ingrid Marie (1910), Grunsvelder Klumpke,  Jacques Lebel,  Lunterse Pipperling,  Rode Jonathan, Boumans Renette, Golden Delicious (1890).
  • Peer : Avezaath Kapel,  Beurre Hardy (1820) Doyenne de Comice (1849), Clapp’s Favourite, Juttepeer, Suikerpeer, Triomphe de Vienne, Zoete Brederode (<1850),  Winterjan, Gieser Wildeman, Zwijndrechtse Wijnpeer  en de Conference. 
  • Pruim : Opal, Victoria, Reine Claude, Monsieur Hatif.

Verder kennen de boomgaard en poel allebei  een eigen kringloop en biotoop. U vindt er de egel, de haas, de mol, de salamander, de groene kikker, de bruine glazenmaker (libelle), vlinders, de bonte specht en andere insecten en diersoorten.